
Våren slår ut i gästgiveriet
…och vi har hungrigt väntat på de första späda skotten och primörerna
Här på Åkerblads har vi en stor kärlek till trädgården och odling. Vi vet att mat lagad på nyskördade råvaror inte bara smakar bättre utan också gör oss lyckligare. Det är helt enkelt något magiskt med att äta det som varsamt vårdats och pysslats om under resan från frö till mjälla primörer.
Upplev Åkerblads Gästgiveri när naturen så smått vaknar till liv
När våren slår ut på Åkerblads Gästgiveri och Spa i Tällberg är det som om hela gården vaknar till liv efter vintern. Solens strålar värmer äntligen upp den frusna marken och små gröna knoppar börjar titta fram runt knuten. Du hör fåglarna kvittra ivrigare för varje dag och luften fylls av den där speciella doften av jord och förväntan. Det är vår på riktigt nu, och glädjen spritter i kroppen – hos både oss som arbetar här och våra gäster som längtat efter ljuset och grönskan.
Att äta i vår restaurang under våren är en upplevelse för smaklökarna. Menyerna andas kreativitet och säsong, och du kan verkligen känna kärleken till Dalarna i varje tugga. Kockarna låter sig inspireras av det som spirar under denna säsong, och resultatet blir rätter som både överraskar och känns igen. Och visst smakar allt lite extra gott när du vet att råvarorna kommer från omhändertagna jordar?
Smaka av naturens delikatesser
Det finns nog inget som smakar så gott som vårens allra första primörer. Efter en lång vinter av rotfrukter och lagrade grönsaker får vi äntligen sätta tänderna i krispiga rädisor, späda morötter och stjälkar av syrlig rabarber. Först från Gotland och sedan längre norrut, mot Dalarna njuter vi de första sparrisarna som sticker upp ur jorden som gröna små spjut – äntligen är de här!
De här primörerna är naturens egna delikatesser. Rädisorna är saftiga, perfekta att knapra på direkt eller skiva tunt på en smörgås. Morötterna, så unga att de nästan är genomskinligt orange, är underbart söta – du kan äta dem precis som de är, utan minsta dutt av smör (även om lite smör aldrig skadar!). Och sparrisen sen… Att få njuta av nyplockad sparris, lätt förvälld och serverad med en klick citronsmör eller hollandaise, det är lyx i all sin enkelhet.
Prova våra olika vårmenyer
Hos oss på Åkerblads är det inte bara en rätt som bjuder in till vårfest, utan vi har flera olika menyer för att du ska kunna njuta av säsongens bästa smaker på precis det sätt som passar dig. Kanske lockar vår à la carte med klassiska favoriter och oväntade inslag, eller så är du sugen på en lättare lunchmeny med fokus på nyplockade primörer och fräscha sallader. För den som vill lyxa till det lite extra finns en avsmakningsmeny där våra kockar leker med både smaker och presentation, och vill du uppleva både varma och kalla rätter samtidigt har vi vår gårdsmeny.
Fortsätt bekanta dig med naturen i Tällberg
För den som vill finns det gott om sätt att komma nära naturen. Vi ordnar gärna tips på vandringsstigar där du kan hitta vårens vilda ätbara växter – kanske lite ängssyra eller harsyra att smaka på längs vägen. Att fånga dagen ute i friska luften och sedan komma tillbaka för en avslappnande massage eller en middag full av vårprimörer, det är livskvalitet på hög nivå.
Välkommen till oss för att uppleva när våren slår ut i full blom – med god mat och sköna upplevelser.